old: TIMELESSFEST 2020

Timelessfest 2020 kommer nu även till Bio Aspen! För dig som ej är redo att sätta dig i salongerna kan du nu tryggt och säkert ta med dig filmen hem till dig! Timelessfest erbjuder nu en digital möjlighet att streama utvalda filmer från festivalen och Bio Aspen står som er värd! Timelessfest är Stockholms och […]

Fortsätt

Timelessfest 2020 kommer nu även till Bio Aspen!
För dig som ej är redo att sätta dig i salongerna kan du nu tryggt och säkert ta med dig filmen hem till dig! Timelessfest erbjuder nu en digital möjlighet att streama utvalda filmer från festivalen och Bio Aspen står som er värd!

Timelessfest är Stockholms och Sveriges enda festival för visning av klassiker och äldre film. Vi tar vår inspiration från internationella festivaler som Il Cinema Ritrovato i Bologna, stumfilmfestivalen i Porderone och TCM Classical Film Fest i USA som omväxlande visar nyrestaurerade klassiker och återupptäckta mästerverk. Vår ambition är att berika Stockholms kulturliv med ett återkommande evenemang som levandegör vårt och världens filmarv.

Vår vision är att alltid kunna erbjuda ett varierat och brett program, ofta med något lite extra för vår publik, i form av efterföljande samtal och debatt kring teman och personer relaterade till våra filmvisningar.

I år är temat Utopi/dystopi – framtiden på film, där vi vill lyfta de mångfacetterade perspektiv och projektioner på vår framtid som erbjudits oss under filmhistoriens gång. Däri finner vi både utopier och dystopier, och kanske något mittemellan!

FESTIVALEN pågår mellan 2 – 6 September

Metropolis: Scifi klassikern Metropolis från 1927 har banat väg för otaliga filmer inom genren. Samtidigt fortsätter Fritz Langs mästerverk med sitt visuella språk och angelägna budskap att fånga nya generationer av filmälskare. Vi visar en restaurerad version med originalmusik av Gottfried Huppertz.
Synopsis: I den futuristiska staden Metropolis är klassamhället tydligt. Längst upp lever eliten sina lättjefulla liv i en paradisisk tillvaro. I stadens katakomber däremot råder slavlika förhållanden för de arbetare som får denhögt eknologiska staden att fungera. När en romans uppstår mellan klasserna, blir det början av en omstörtande revolution.

Köp biljett här (GÄLLER FRÅN DEN 2 SEPT )

Akira: Akira är anime och cyberpunkklassikern som saknar motstycke i modern sci fi historia. Nu visar vi den nya 4krestaureringen!
Synopsis: I en snar framtid, efter världsvid ödeläggelse från det stora kriget, ligger den dekadenta megastaden Neo Tokyo.Kriminella gäng, polisbrutalitet, korruption och utbredd arbetslöshet gör staden till en plats i ständig oro. De två unga motorcyklisterna Kaneda och Tetsuo ger sig ut på jakt efter sanningen, för att bringa ordning i en stad i konstant oreda.

Köp biljett här (GÄLLER FRÅN DEN 2 SEPT )

Daughters of the Dust: Daughters of the Dust är den prisbelönta debutfilmen som omedelbart cementerade regissören Julie Dash som arvtagare till berättare som Toni Morrison och Alex Haley.
synopsis: I 1900-talets gryning bor familjen Peazant på en kreolö utanför Georgias kust. Deras anfäder kom som slavar från Västafrika flera århundraden tidigare, men Peazants gör sitt bästa för att förvalta sitt kulturarv i en värld i förändring. Det sägs att framtiden ligger i fastlandet – ännu ett steg bort från deras rötter. Den generationsöverskridande familjen ställs inför dilemmat att kompromissa med antingen sin identitet, eller sina möjligheter till ett bättre liv.

Köp biljett här (GÄLLER FRÅN DEN 2 SEPT )

Wanda: För 50 år sedan blev vi introducerade för Barbara Lodens banbrytande Wanda, en indieklassiker och roadmoviesom dekonstruerar den amerikanska drömmen. Det tog sin tid, men Wanda hyllats numera världsvitt som ett betydande verk inom independentfilmens historia och en hörnsten i kvinnligt filmskapande.
Synopsis:Wanda känner sig förbisedd. Livet som hemmafru ochflerbarnsmor var inte som hon tänkt. Hon vill ha någotmer, och kanske framför allt något eget. Wanda lämnar allt bakom sig för ett liv i det fria, men det är inte lätt attskapa någonting, från ingenting

Köp biljett här (GÄLLER FRÅN DEN 2 SEPT )

Moon: Inspirerad av vår historias mest älskade sci fi klassiker men samtidigt något helt eget. Duncan Jones Moon lyckas med just detta.
Synopsis: Han är ensam, 380 000 kilometer hemifrån. Sam har ett treårskontrakt med Lunar Industries, och jobbar på månbasen endast i sällskap av GERTY, en intelligent superdator. Men så börjar märkliga olyckor att inträffa och Sam får en känsla av att han är iakttag en

Köp biljett här (GÄLLER FRÅN DEN 2 SEPT )

Jodorowsky

De surrealistiska världar som fötts från kultregissören Alejandro Jodorowskys vilda fantasi har satt klara spår i vår popkultur de senaste 40 åren, med en ännu idag hängiven fanbase till följd!


Holy Mountain: I en värld av korruption och girighet, vaknar en mystisk man i öknen. Mannen, till det yttre slående lik Jesus, beger sig mot staden för att finna uppehälle och framför allt guld. Hans färd tar honom vidare upp i ett torn där han möter en alkemist, som säger sig ha vad mannen söker. Tillsammans med sju udda följeslagare reser de mot det heliga berget där alkemisten lovat ett högre stadium av tillvaro. The Holy Mountain är Jodorowskys magnum opus, en surrealistisk exposé i esoterism, mysticism och religiösa symboler.

Köp biljett här (GÄLLER FRÅN DEN 2 SEPT )

El topo: En mystisk, svartklädd revolverman, El Topo, rider genom öknen med sin son. Deras mål är inte självklart, och deras öde inte utstakat. Ritten kommer till ett stopp när de anländer till en liten by, plundrad av banditer som slaktat dess invånare. El Topo bestämmer sig för att hämnas, och än mer blod ska rinna. Men det är bara det första av en rad brutala händelser på deras färd. El Topo är Jodorowskys andra film, och har influerat filmskapare som David Lynch, Peter Fonda och Dennis Hopper.

Köp biljett här (GÄLLER FRÅN DEN 2 SEPT )

Santa sangre: En ung man i ett närmast katatoniskt tillstånd hålls inspärrad på ett mentalsjukhus. Under en grupputflykt möter mannen en kvinna från sitt förflutna, vilket väcker mannen till liv när han påminns om sin barndoms trauma. Chocken ger mannen impulsen att fly från sanatoriet för att leta upp sin sektledande mor. Santa sangre är en film om hur galenskapen når ut i det öppna samhället, och ett sökande efter något begripligt i en värld som i inte går att tyda – allt skildrat genom Alejandro Jodorowskys ikoniska surrealism.

Köp biljett här (GÄLLER FRÅN DEN 2 SEPT )

Fando y lis: I ett kargt, postapokalyptiskt ödelandskap vandrar Fando med sin partiellt förlamade flickvän Lis. De söker efter den mytomspunna staden Tar, där man sägs uppnå sann upplysning och förståelse för evighetens natur. På deras resa möter de allsköns udda figurer, den ena märkligare än den andra. Alejandro Jodorowskys debutfilm Fando y lis är ett esoterisk utforskande av människans undermedvetna, som tar sin form genom en surrealistisk berättelse om jakten på en större mening i livet.

Köp biljett här (GÄLLER FRÅN DEN 2 SEPT )