Genre

Drama

Land

Italien, Polen

Regissör

Jerzy Skolimowski

Manus

Jerzy Skolimowski, Ewa Piaskowska

Eo

I en omvälvande och mycket känslomässigt stark historia får vi se det moderna Europa genom en åsnas ögon. Efter att Eo inte längre får vara kvar på cirkusen där han börjat sina dagar hamnar han på en bondgård. Men friheten kallar och Eo rymmer. Likt en hjälte i en pikareskroman hamnar Eo därefter i en serie av farliga, märkliga och äventyrliga situationer. Under sina resor över kontinenten stöter Eo på både bra och dåliga människor och upplever såväl glädjeämnen som sorger. Den som en gång sett världen genom Eos ögon blir aldrig mer densamma.

Jerzy Skolimowski slog igenom som en del av den polska nya vågen på 60-talet. Sedan dess har han upprätthållit en imponerande produktivitet. Under snart sex decennier har Skolimowski erhållit en stadig ström av priser och hyllats internationellt. Bland de mer kända titlarna ur hans väldigt omfångsrika filmografi märks Gå på djupetSvartjobb och Essential Killing. Nu är Skolimowski runt de åttio och levererar i form av EO en sprakande vital, omvälvande och empatisk historia skildrad ur en åsnas synvinkel. Kritikerkåren är enig i sina positiva omdömen. EO liknar garanterat ingen annat du kommer se i år. Det är filmberättandet i sin renaste form, en själfull upplevelse med tydligt släktskap till Robert Bressons klassiker Min vän Balthazar.

På Cannesfestivalen fick EO juryns pris. Januari 2023 Oscarsnominerades Skolimowskis mästerverk i kategorin Bästa internationella film.


* * * * * ”Hänförande bilder, en suggestiv värld att sugas in i ” – SvD
* * * * * ”Vacker, starkt och gripande” – Kulturbloggen
* * * * ”Utsökt fotografi av Michal Dymek och stark musik av Pawel Mykietyn
– Västerbottenskuriren
* * * * ”Poetisk” – Sydsvenskan
* * * * ”Skolimowski är solidarisk med EO” – DN

* * * * ”Inspirerad och poetisk, med utsökt fotografi” – Moviezine
* * * * ”Fantasifull, tankeväckande och smärtsam” – Bio.nu

Rena trippen, trolsk och psykedelisk” – FLM
Sympatiskt budskap” – Aftonbladet 

Kommande visningar