Genre

Dokumentär

Land

Estland, Frankrike, Island

Regissör

Anna Hints

Manus

Anna Hints

Smoke Sauna Sisterhood

Filmen visas i vår mysiga och intima salong Lusoperan, ljudet lyssnar man på via hörlurar.     

Smoke Sauna Sisterhood följer en grupp kvinnor som bastar året om. Vi får se deras förberedelser och ritualer med upphettade stenar, rök och lövruskor och isdopp på vintern. I bastun delar de systerligt med sig av sina erfarenheter och historier om moderskap, relationer och oönskade dick pics. Det är starka känslor, skratt och gråt om vartannat i en poetisk dokumentär som kommer stanna länge i minnet.

Den traditionella rökbastun från Võromaa i Estland finns med på UNESCOS världsarvslista. I Smoke Sauna Sisterhood låter regissören Anna Hints oss följa med till en rökbastu där en grupp kvinnor brukar bada bastu tillsammans. Denna intima sfär är ett trygg plats där kvinnorna möts och kan rå om sig själva och varandra.  Kvinnornas samtal under bastubadandet rör på djupet och får åskådaren att tappa andan. Med en autentisk röst rotad i sin egen bakgrund har filmskaparen Anna Hints åstadkommit ett omvälvande porträtt av vad det innebär att existera i en kvinnas kropp. Här visas kvinnorna som de är med stark känslomässig äkthet och stor empati.

Smoke Sauna Sisterhood  är filmad i en stil som liknar målningar av Vermeer eller Rembrandt med en kamera som rör sig organiskt och aldrig påträngande. Ögonblicken som fångas är lättflyktiga som röken i bastun. De hänger kvar i det mättade ljuset, försvinner och dyker sedan upp igen. Smoke Sauna Sisterhood är den första dokumentären av en estnisk filmskapare som tävlat och vunnit pris i Sundance.

* * * * ”Intensiv upplevelse som är både rolig och sorglig” – The Guardian
Äkta, ohämmad skönhet” – The New York Times
Ett litet mirakel” – Ebert.com
Befriande och fantastisk upplevelse” – Paste Magazine
Oförglömlig” – POV Magazine
Mästerverk” – Cinema Femme
Låter dig uppleva avslappning och känslan att renas både andligt och fysiskt. Ordet är fritt att ge uttryck för det triviala och det tunga” – Screen Daily


VINNARE – BÄSTA REGI – DOKUMENTÄR – SUNDANCE FESTIVAL 2023
VINNARE – BÄSTA BALTISKA FILM – TALLINN BLACK NIGHTS FILM FESTIVAL
VINNARE – BÄSTA DOKUMENTÄR – EUROPEAN FILM AWARDS 

Tisdagen den 20/2 kl 10.00 är det barnvagnsbio! Då är det halv-ljust i salongen och lite lägre ljudvolym. Lämna OM MÖJLIGT barnvagnen utanför Aspen och bär med ditt barn i bärsele eller barnvagnsinsats. Detta på grund av att vi vid stort publiktryck riskerar att blockera våra brandvägar, samt att allt grus och slask som vagnarna drar med sig repar våra fina golv. Tack på förhand! Självklart är man även välkommen utan barn. Efter visningen är köket lunchöppet!

Kommande visningar