Genre

Crime, Drama

Land

Sverige

Regissör

Roy Andersson

Manus

Roy Andersson

Björkman på Aspen: Giliap - film och samtal

Den mångsidige filmkonnässören Stig Björkman presenterar fem filmfavoriter – att se och se om. Fem söndagar januari-maj 2023 på Aspen. Filmerna är del av urvalet i Björkmans Uppenbarelseboken : 109 texter om film (POV Books, 2022). Filmserien är ett samarbete mellan Aspen och filmtidskriften Point of View.   

 Giliap (Roy Andersson, 1975):

Till ett sjaskigt hotell i en svensk stad kommer Giliap för att arbeta som servitör. Isoleringen och ensamheten delar han med servitrisen Anna. Bland de vinddrivna existenserna på hotellet finns Greven, som är förälskad i Anna, men hon dras till Giliap.

Roy Anderssons andra långfilm fick tummen ner av en enad kritikerkår på två undantag när, Lars Forssell och undertecknad. De få lovord som utgavs fick dock Thommy Berggren som den av livet kantstötte huvudpersonen. Den hårda kritiken fick Roy Andersson att under 25 år avhålla sig från att göra spelfilm. Så kan det gå … /Stig 

Efter visningen av Giliap följer ett samtal mellan Jon Asp och Kalle Boman, filmens klippare och Roy Anderssons ständige vapendragare. 

Kommande visningar