Bio Aspen kan rädda unik kaféinredning – med din hjälp

Konditori Valand medan det fortfarande var öppet. Foto: Christer Fischier.
Foto: Christer Fischier.

Bio Aspen har erbjudits att köpa den räddade inredningen från klassiska konditori Valand. För att ha råd behöver vi din hjälp och lägger nu till den som delmål i vår Kickstarter-kampanj.

I oktober 2018 gick klassiska konditori Valand i graven efter att ha serverat fikasugna på Surbrunnsgatan i över 60 års tid. Den unika inredningen – skådeplats för otaliga filminspelningar, fotograferingar och böcker – monterades ned och har bevarats av ett antal eldsjälar. Nu har Bio Aspen blivit erbjudna att köpa inredningen.

– Det är en fantastisk möjlighet för oss, men vi behöver hjälp för att kunna betala de cirka 200 000 kronor det skulle kosta att ta över detta kulturarv. Därför lägger vi till konditori Valands inredning som ett ytterligare mål i Aspens Kickstarter-kampanj som pågår just nu, säger Aron Junker som är en av initiativtagarna till Bio Aspen.

Aspens grundmål för Kickstarter-kampanjen är 250 000 kronor. Om målet nås så går allt överskjutande till inköpet av Valand-inredningen.

– Vi ser det här som en unik chans att sätta tonen för hur Aspen ska se ut och kännas när vi öppnar, och vi är enormt tacksamma över att ha fått erbjudandet att ta över Valand-inredningen, säger Aron Junker.

Alla som vill är välkomna att stödja projektet genom att ge ett bidrag till Aspens Kickstarter-kampanj:
https://www.kickstarter.com/projects/bioaspen/bio-aspen-kvartersbiograf-kulturhus-och-bistro-i-aspudden

Kampanjen pågår till den 26 december klockan 16:00.

Om konditori Valand och dess inredning

Valand öppnade 1954 är sedan länge internationellt berömt som en svensk designklassiker. Turister vallfärdade dit, det omnämns i de flesta av de stora guideböckerna och många stockholmare har en relation till stället. Det har använts i otaliga filminspelningar, bl.a. SVT-serien ”Vår tid är nu” samt långfilmerna ”Monica Z”, ”Gentlemen” och ”Mannen på balkongen”. Kaféet figurerar också i en lång rad kända romaner, av till exempel Per Hagman. En rad svenska och internationella tidningar har dessutom gjort reportage om Valand, huvudskälet till hyllningarna har alltid varit den unikt vackra interiören.

Den eleganta interiören är byggd i exklusiva material, och utgör ett unikt exempel på svensk 50-talsdesign. Lampetterna är i mässing och tillverkade av Firma Svenskt Tenn. I princip allt som fanns i lokalen (både lös och fast interiör) har tagits tillvara, från väggfasta skåp till diskar och neonskyltar (av den legendariske Ruben Morne, som även skapade NK-klockan och Biograf Draken-skylten), möbler, porslin, tavlor – till och med väggpanelerna (av märket Royal Board) och aluminiumtrågen med Valands logotyp. En enorm väggrelief i koppar av skulptören Puck Stocklassa (1922–2014) ingår också.