Tempo Dokumentärfestival

Under veckan gästas vi av TEMPO DOKUMENTÄRFESTIVAL! 

Biljetter till Tempos visningar köps på

 

tempofestival.se 

 

Tempos program på Aspen 2024:

 

Tisdag 5/3 kl 18:00:

Miraklet i Gullspång +  efterföljande Q&A

Maria Fredriksson | 2023 | 108 min | Sverige 

Filmen visas på svenska, norska med engelsk text

 

Ond bråd död, livslögner och mystiska tecken från ovan. Verkligheten överträffar sannerligen dikten i Guldbaggevinnaren Miraklet i Gullspång. 

Ett tecken från Gud får två norska systrar att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren på mäklarkontoret är hon en kopia av deras döda storasyster, som begick självmord 30 år tidigare. Vad som börjar som en sagolik familjeåterförening utvecklas till ett rafflande drama med lögner, hemligheter och trons betydelse. Resultatet är en häpnadsväckande och helt oförglömlig film som kan placeras någonstans mellan true crime, familjedrama och Twin Peaks. 

 

Tisdag 5/3 kl 20:30:

Another Body

Sophie Compton, Reuben Hamlyn | 2023 | 80 min | Storbritannien, USA

Filmen visas på engelska

 

Lika delar ögonöppnande som upprörande om AI, hämndporr och inter- nets skuggsidor. 

Bland miljontals så kallade deep fakes innefattar en överväldigande merpart någon sorts porr där de medverkande inte har gett sitt med- givande. Det är också vad som drabbar collegestudenten Taylor som till sin fasa upptäcker spridda sexvideor där det ser ut som att hon själv medverkar. Another Body är en skrämmande och medryckande jakt på rättvisa. Men det är också ett sökande efter ansvar hos techjättar, lagstiftning och ett system som inte håller jämna steg med teknikutvecklingen. 

 

Onsdag 6/3 kl 18:15:

Om alla bara drar

Karin Wegsjö & Nazira Abzalova | 2024 | 73 min | Sverige 

Filmen visas på svenska, ryska med engelsk text

 

Ett intimt skildrat familjedrama som ställer frågan om vem som egentligen bär ansvaret i kampen mot gängkriminalitet – polisen, politikerna, eller invånarna? 

Nazira bor med sin familj i Tensta. Hon älskar sitt område, sina grannar och sitt hem. När kriminaliteten smyger inpå knuten uppstår en konflikt om vad som är viktigast: barnens trygghet eller den älskade granngemenskapen. Politiker uppmanar henne att stanna, polisen agerar otillräckligt och infrastrukturen monteras ner. Om alla bara drar är en kärleksförklaring till Tensta, skildrat ur ett inifrånperspektiv. 

 

Torsdag 7/3 kl 18:15

Meteoriten
Johan Palmgren och Isabel Andersson  | 2024 | 59 min | Sverige
Filmen visas på svenska med engelsk text

En stor järnmeteorit hittas av två entusiaster med stenkoll. Men vem äger den? En underfundig film om äganderätt som utvecklas till en filosofisk och smått absurd historia.
I Johan Palmgrens hantering blir berättelser ur den så kallade vardagen förunderligt överraskande och roliga. Tillsammans med Isabel Andersson blir Meteoriten inget undantag. Stenbumlingen på fjorton kilo är inte av denna världen, och landar inte bara utanför Enköping utan så småningom i tingsrätten där det ska avgöras vem den rättmätiga ägaren till det kosmiska gruset är – en rymdintresserad greve som äger marken eller geologen och entusiasten som hittat meteoriten?

 

Lördag 9 mars kl 14:00

Tempo New Doc Block 1 

Projekt pappa av Camilla Jämting

Brott 8937 av Golaleh Azad & Faheemah Moosajee.

Orden hittar hem av LéaCati Vallier.

Musen Martyr av Ylva Ottervald Flygare.

Vittne av Ahmad Al Shehabi.

 

Lördag 9 mars kl 14:00

Tempo New Doc Block 2 

Party Queens av Björn Rallare.

Isblink av Olga Krüssenberg.

Yellow is the Color of Happiness av Cherine Karam.

 

Söndag 10 mars kl 16:00

Light Falls Vertical

Efthymia Zymvragaki | 2022 | 83 min | Spanien, Tyskland, Nederländerna 

Filmen visas på spanska, engelska, grekiska med engelsk text

 

Hur är det att vara förövaren i en destruktiv relation? Ernesto vet och vill berätta. Med flickvännen Juliane har han överenskommelsen att då han hamnar i kris måste hon omedelbart gömma alla knivar och springa därifrån. 

Tillsammans med regissören Efthymia Zymvragaki utforskar Ernesto varför han har blivit en våldsam man. Genom iscensättningar försöker han sätta ord på övergrepp och trauman. I takt med att bitarna faller på plats för Ernesto blir även Efthymias egen historia allt svårare att blunda för, och de båda ställer sig frågan – är det möjligt att bryta den våldsspiral som byggts upp under flera generationer?  

Kommande visningar