MDEMC retrospektiv del 2: Second Class & Krisdokument. En överlevnadsguide

MDEMC retrospektiv på Aspen i samarbete med OFF

MDEMC firar 10-årsjubileum som oberoende filmproduktionsbolag med filmvisningar, regissörsbesök med samtal och works-in-progress under två lördagskvällar på Aspen. Retrospektivet avslutas med storslagen Stockholmspremiär av filmen Reptilhjärnan med bubbel och fest!

Lördag 18/3 kl 20:15 – 21:55 (100 min)

Second Class (60 min), Marta Dauliūtė & Elisabeth Marjanović Cronvall, 2013

Känner du dig billigare” frågar filmarna Kestas. Marta Dauliute och Elisabeth Marjanović Cronvall filmar litauiska gästarbetande män i Sverige. Men männen vill inte bli filmade, de vill inte delta i skapandet av ytterligare en mediabild för skuld och medlidande. Arbetarna vänder filmkameran mot filmarna. De dricker upp en flaska hembränt, dansar på deras veranda. Kanske låter sig männen filmas i morgon. Second class är en film om dokumentärfilmsindustrin, klass och tolkningsföreträde. 

Krisdokument. En överlevnadsguide (14,5 min), Marta Dauliūtė & Elisabeth Marjanović Cronvall, 2015

Recept på fascism: en halv generation utan arbete, läkare som tvingas välja vem de ska hjälpa, avveckling av det sociala skyddsnätet, det gemensamma som säljs ut för rabatterat pris + ett kollektivt skuldbeläggande av ett folk. Vi ber människor vi möter i Grekland att göra en lista på deras bilder av euro krisen. Vänner i Sydeuropa gör en varningslista till Norr. 

Biljettpris: Ordinarie 110kr OFF-medlemmar 95kr.

Biljetter till del 1 med start kl 18:00 köps separat

Kommande visningar