Genre

Dokumentär

Land

Tyskland, Storbritannien

Regissör

Charly W. Feldman

Manus

Charly W. Feldman

Long Distance Swimmer: Sara Mardini

Välkomna på premiär av dokumentären om Sara Mardini! Visningen arrangeras av Amnesty’s Kvinnorättsgrupp och Flykting- och Migrationsgrupp i Stockholm.

Filmen efterföljs av ett panelsamtal om kriminalisering av solidaritet.

Evenemanget är GRATIS – boka din biljett här!

 

Medverkande:  Shahram Khosravi, professor vid Stockholms Universitet och Madeleine Seidlitz, människorättsjurist specialiserad på internationell flykting-och migrationsrätt samt folkrätt och senior juridisk rådgivare på Amnesty Sverige. Shahram Khosravis forskning fokuserar på antropologi om Iran och Mellanöstern men även migration och gränser.

Moderator: TBC

17.30 Kom och förmingla!

18.00  Film 90 min

19.30  Samtal och Q&A

20.00 Vi fortsätter samtalet i baren

Över en natt går den syriska simmaren Sara Mardini från att vara en av Europas mest hyllade flykting och humanitär, till att vara en ’kriminell mastermind’. Medan hennes syster tävlar som simmare i OS väntar Sara på rättegång och ett eventuellt 25-årigt fängelsestraff.

Vid 20 års ålder var Sara redan berömd. Hon flydde från Syrien 2015 tillsammans med sin yngre syster Yusra. När deras båt havererade på väg över havet till Grekland hoppade Sara och Yusra i vattnet. Systrarna, som båda är tävlingssimmare, lyckades dra båten i land och i säkerhet. Deras resa skapade rubriker runt om i världen och dramatiseras i Netflix-filmen The Swimmers. Vår berättelse börjar när det fiktiva dramat slutar. Sara har tillbringat tre år med att rädda flyktingar på samma resa som gjorde henne berömd, men blir plötsligt gripen i augusti 2018, anklagad av grekiska myndigheter för att driva ett kriminellt företag och åtalad för ’internationellt spionage och människosmuggling’. Om hon döms riskerar hon upp till 25 års fängelse och slutet på sin humanitära karriär. Utvisad från Lesbos och i väntan på nyheter om rättegången lever hon en surrealistisk tillvaro i Berlin. Hon studerar vid ett liberalt konstuniversitet på dagarna, flyr till technoklubbar på nätterna och försöker återuppta kontakten med sin familj. Under tiden tränar systern Yusra inför OS i Tokyo 2021, en dröm som de två systrarna en gång delade. Filmen, som spelades in under tre år, följer Saras kamp för rättvisa och hennes resa för att finna sig själv samtidigt som den illustrerar Europas största förändring under det senaste decenniet: från att ha varit en plats som välkomnade flyktingar till en miljö som är fientlig mot dem som vågar dra upp drunknande människor ur havet. 

Kommande visningar