Genre

Drama

Land

Italien

Regissör

Pier Paolo Pasolini

Manus

Pier Paolo Pasolini

Pasolini 100-år: Accattone

Inom ramen för Pier Paolo Pasolinis 100-års jubileum, arrangerar Italienska Kulturinstitutet i Stockholm en serie visningar där några av Pasolinis filmer placeras sida vid sida med filmer av samtida regissörer som inspirerats av honom.

Kvällens diptyk består av ”Accattone” (1962) av Pasolini och ”Var inte elak” (2015) av Claudio Caligari.

Biljettpris: 50 kr per film!

Unge hallicken Accattone låter livet ha sin gilla gång i all enkelhet, tills hans prostituerade hamnar i fängelse efter en hämndaktion från en av hans konkurrenter. Utan inkomst står Accattone inför valet mellan den hederliga vägen att skaffa sig ett riktigt jobb, eller lösa sitt problem på annat vis.

Accattone var Pasolinis första film som regissör. Den utspelar sig i samma miljö som han beskrev i sina litterära verk på 50-talet, det Rom han upplevde då han kom till huvudstaden från Friuli tillsammans med sin mor 1949. Rom är inte bara en location, utan också huduvkaraktären. Få eller ingen diktare har förstått Roms själ lika djupt som Pasolini. Hans konstnärliga material hämtas från stadens fattigaste utkanter, övergången mellan staden och landsbygden, och med ett persongalleri som består av arbetslösa söner av första eller andra generations ”invandrare” från resten av landet, som kom dit för att söka lyckan i storstaden. Det är en undre värld befolkad av horor, hallickar och tjuver, som lever sina liv i provisoriska baracker, innan ett explosivt bostadsbyggande tog fart.  

Kommande visningar